NEOPERATIVNO ZDRAVLJENJE PLEŠAVOSTI

Človeško telo je izjemen organizem,
sposoben regeneracije in samozdravljenja.


Rešitev za vaše težave se pretaka po vaših žilah.


Obudite lasišče z vašimi lastnimi celicami.

 

Neoperativno zdravljenje plešavosti in regeneracija oslabljenega lasišča

PRP terapija proti plešavosti v kombinaciji s transdermalnim kisikom in sistemom P factor

 

Izguba las oziroma plešavost je, še posebej pri moških, zelo pogosta, vsak posameznik pa se s tem sooča drugače. Nekaterih ne moti, drugi prikrivajo s pričesko, lasnimi vložki ali pokrivali, nekateri pa želite konkretno rešitev in ponovno obuditi svoje lasišče.

Zakaj mi izpadajo lasje?

V povprečju nam dnevno izpade od 70 do 120 las, izpadanje las pa je odvisno tudi od letnega časa, spola, starosti in hormonskega stanja. Povečano izpadanje las najpogosteje opazimo bodisi zaradi nabiranja več las na glavniku, pomikanja lasne meje nazaj ali nastajajoče pleše.

Prekomerno izpadanje las in plešavost lahko doleti kogarkoli, vzroki za to so lahko podedovani, ali pa posledica bolezni oziroma zdravil. Z izgubo las se največkrat, v kar 80 %, srečujejo moški (androgena alopecija), seveda pa doleti tudi ženske (50 %). Pogost je simptomatski izpad las oziroma telogeni efluvij (predvsem pri ženskah, vzroki pa so lahko številni: akutni ali kronični stres; bolezni, kirurški posegi in farmakološko zdravljenje; hormonska neravnovesja in nosečnost; shujševalne diete, prehranska neravnovesja in anomalije lasišča, kot na primer seboreja ali prhljaj).

Moški so k plešavosti bolj nagnjeni zaradi moških spolnih hormonov. Testosteron se pod vplivom encima na površini lasnih mešičkov pretvarja v dihidrotestosteron, ki se veže na lasni mešiček in povzroča tanjšanje las. Ženske so manj izpostavljene plešavosti zaradi ženskega spolnega hormona estrogena, ki na lasne mešičke deluje zaščitno.

Praviloma se prvi znaki plešavosti pojavijo med 25. in 30. letom, do 50. leta starosti pa se plešavost razvije vsakem drugem moškem.

Na trgu je mogoče najti veliko »čudežnih« rešitev, svetujemo pa vam, da dobro preverite, ali so te rešitve strokovno podprte. Še najbolje je odgovore poiskati v medicinskih centrih oziroma pri specialistih.

Načini zdravljenja

Plešavost ni bolezen, temveč je estetska motnja, ki pa jo vsak doživlja drugače. Nekatere, sploh mlajše, zelo obremenjuje, zato je podatek, da je plešavost mogoče bistveno upočasniti in izboljšati stanje, izjemno dragocen.

Obstajajo zdravila za zdravljenje tako za moške kot za ženske, ko je plešavost še v zametkih, pri močno razviti pleši pa zdravila ne bodo bistveno pomagala. Predpiše jih lahko zdravnik z zdravniškim receptom, zanje je treba plačati in jih jemati vse življenje, pogosti pa so tudi neželeni stranski učinki. Problem plešavosti bi lahko reševali tudi s kirurškim posegom, ko lase z zatilja kirurg presadi v plešaste predele. Za zadovoljiv rezultat je postopek treba večkrat ponoviti, za boljše in številčnejše preživetje in dolgoživost novo presajenih las pa je priporočljivo poskrbeti s postopkom, ki ga predstavljamo.

V Sloveniji je od septembra 2019 namreč na voljo še ena, izjemno učinkovita nekirurška rešitev, ki dokazano spodbudi lasišče in »spečim« lasnim mešičkom vdahne novo življenje.

Terapija s PRP terapija, transdermalnim kisikom in sistemom nege las P factor

Kombinacija zdravljenja lasišča s terapijo z lastno krvno plazmo, bogato s trombociti, terapijo s transdermalnim kisikom, in posebnim sistemom nege lasišča P factor je pokazala odlične rezultate, vidne že v prvih 4 do 6 mesecih.

Kombinirana terapija je nastala v sodelovanju dveh strok, medicinske in frizerske, združuje najnovejše napredke na področju regenerativne medicine ter uporabe telesu lastnih celic, in hkrati specifične kozmetične nege lasišča, ki je bila preizkušena na Oddelku za farmakološko znanost Pavijske univerze v Lombardiji v Italiji, ene najstarejših univerz na svetu (in tudi edine univerze v Milanu vse do konca 19. stoletja).

PRP plazma za zdravljenje plešavosti

PRP (angleško Platelet Rich Plasma) je krvna plazma, bogata s trombociti, ki jo z medicinskim postopkom ustrezno usposobljen terapevt pripravi iz pacientove krvi. Manjšo količino krvi za pripravo PRP plazme terapevt pridobi iz žile na roki. Uporaba rastnih faktorjev, ki jih vsebujejo trombociti, spodbudi hitrejše celjenje in obnovitev tkiva, zato zdravljenje s PRP plazmo že leta s pridom uporabljajo v ortopediji, ginekologiji, dermatologiji in lepotni kirurgiji.

Razlaga pojmov:
- Trombociti so ključni faktorji mehanizmov za obnovo trdih in mehkih tkiv. Telesu zagotavljajo bistvene dejavnike rasti, ki sodelujejo pri razvoju matičnih celic, stimulirajo fibroblaste in endotelijske celice, da spodbudijo novo nastajanje medceličnine in novih krvnih žil.

Plazma poleg trombocitov vsebuje številne pomembne dejavnike za preživetje celic, vključno s hranili, vitamini, hormoni, elektroliti, rastnimi faktorji (kot sta IGF in HGF) in beljakovinami. Med plazemskimi beljakovinami so tudi molekule, pomembne pri strjevanju krvi in nastajanju novih tkiv.
Prednosti zdravljenja s PRP plazmo so številne, saj je povsem naravna, dobesedno vsakemu posamezniku lastna sestavina, zato ni nevarnosti za zavrnitev, alergijske ali druge reakcije imunskega sistema. Je preprost in varen neoperativni postopek, ki omogoča hitrejše celjenje in občutno izboljša funkcionalnost zdravljenega predela.

PRP plazma, bogata s trombociti, ki jo vbrizgamo neposredno v lasišče, sproži proces regeneracije lasnih mešičkov in izboljša prekrvavitev celotnega lasišča. Tako spodbudimo in prebudimo lasne mešičke, posledično pospešimo rast las, novo zrasli lasje pa so tudi bolj krepki.

V medicinskem centru Kalliste je za pridobivanje PRP plazme v uporabi RegenKit® A-PRP® švicarskega podjetja Regen Lab, ki z vsemi certifikati sodi v sam vrh tehnologije pridobivanja PRP plazme, bogate s trombociti. RegenKit® vsebuje komplet za enkratno uporabo, ki pri odvzemu in obdelavi krvi zagotavlja popolno sterilnost in varnost za pacienta, inovativen patentiran gel za ločevanje celic pa že iz majhne količine krvi omogoča preprosto, hitro in dosledno pripravo A-PRP plazme z optimalno koncentracijo in trajnostjo trombocitov ter minimalno vsebnostjo rdečih in belih krvničk ali kontaminantov.

Terapijo za zdravljenje plešavosti s PRP plazmo je treba izvajati v razmaku 4 tednov in v povprečju s tremi ponovitvami, nato pa je priporočljivo vsakih 6 do 12 mesecev opraviti vzdrževalne terapije. Postopek traja pol ure, za lajšanje bolečin pa na zdravljen predel nanesemo lokalno anestetično sredstvo.

Terapija s transdermalnim kisikom

Tudi na področju nege las in lasišča razvoj ne počiva, prav zdaj pa se v nekaterih salonih odvija prava revolucija v ponudbi storitev.

Zgodovina zdravljenja s kisikom:
Prvi raziskovalec in promotor kisikove terapije, nemški fizik Manfred Von Ardenne je že v poznih 60. letih prejšnjega stoletja dokazal, da so številne bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, rakom, obtočilnimi motnjami in duševnimi boleznimi, lahko povezane s pomanjkanjem kisika, pa tudi staranje je pospešeno zaradi zmanjšanega dotoka krvi v tkivo. Druge študije so pokazale, da se s staranjem (in dejavniki, kot so stres, onesnaženje ter bolezni) razgrajujeta kolagen in elastin, ki sta ključna za ohranjanje zdrave kože, zmanjšuje se tudi število aktivnih kapilar v koži, zato zgornje plasti kože kisik pridobijo izključno le še iz zunanjega okolja. Na Univerzitetni kliniki v Berlinu pa so ugotovili, da lahko z dovajanjem kisika preko kože spodbudijo mikrocirkulacijo in ponovno aktivirajo metabolizem kože.

Uporaba kisika v medicinske namene, predvsem za celjenje kroničnih in akutnih ran (opekline, kirurške rane), pri diabetičnih razjedah stopala, venski zastoju in dekubitusnih ulkusih (bolečine v pritisku) je uveljavljena že več kot 20 let, vse bolj pa se uveljavlja tudi na področju kozmetike in trihologije (nauk o laseh in lasnih boleznih).

Transdermalni kisik deluje »ojačevalec« aktivnih učinkovin, ki jih skupaj s kisikom nanašamo na lasišče, uporabljeni specifični izdelki pa delujejo kot antioksidanti in zmanjšujejo oksidativni stres. Pozitivni učinki uporabe transdermalnega kisika so še:

-          izboljša absorpcijo aktivnih učinkovin skozi kožo,

-          poveča učinkovitost izdelkov, vključuje ali nadomesti ročno masažo in vam tako omogoča, da strokovno opravite specifično nego za različne potrebe kože in las,

-          povečuje učinek zdravljenja glavnih nepravilnosti lasišča in las,

-          poživi mikrocirkulacijo,

-          obnavlja naravno vlažnost kože (kožo napolni),

-          spodbuja rast močnejših in debelejših las,

-          izboljša učinek obnovitvene nege za dolge lase, ki so oslabljeni zaradi barvanja, beljenja in trajnega kodranja,

-          izboljša učinkovitost barvanja (bolj intenzivne in obstojne barve).

Tehnologija aktivnega kisika je varna in primerna za vsakogar, zelo učinkovita pa je ne le pri zdravljenju plešavosti, temveč tudi za zdravljenje kožnih nepravilnosti (prhljaj, seboreja, hiperhidroza, napeta ali občutljiva koža, izpadanje las), kapilarne in kožne dehidracija, suhih in pustih las ter krhkih in šibkih las brez volumna.

Rezultati terapije s tehnologijo aktivnega kisika so lahko vidni že po prvem tretmaju, večinoma pa se pokažejo in ustalijo po opravljenem ustreznem ciklu terapij.

 

Sistem P factor

Značilnost plešavosti tako pri moških kot pri ženskah je progresivno zmanjševanje lasnih mešičkov, lasje pa postajajo vse svetlejši in tanjši. Sistem Actyva P factor je tretma proti izpadanju las, ki deluje negovalno in preventivno, saj ščiti tudi pred škodljivimi učinki prostih radikalov.

Je prvi sistem, ki je sestavljen iz treh faz nege, in zagotavlja čiščenje, regeneracijo in preventivno pomoč proti izpadanju las.

Ključne sestavine sistema P factor so:

-          ekstrakt iz žagastolistne palme oziroma palmeta (Serenoa repens ali Sabal serrulata),

-          olje iz konopljinih semen,

-          procianidini iz pečk rdečega grozdja,

-          minerali in vitamini,

-          matične celice iz grozdnih jagod (losjon za ženske),

-          TEHNOLOGIJA PF COMPLEX.
Razlaga učinkovin:
Palmeto (Sabal serrulata oz. Serenoa repens) spada v družino palm in izvira iz južnih obalnih držav Severne Amerike ter iz Srednje Amerike in tropske Južne Amerike. Sadeže palmeta so domorodci uporabljali že tisočletja, bili so osnovno živilo indijanskega plemena Seminolov, ki so plodove sušili, iz njih izdelovali tudi tinkture ter tako dosegli zdravilne učinke rastline.  Ekstrakt palmeta zmanjša aktivnost 5ά-reduktaze, ki spodbuja metabolizem testosterona v njegovo aktivno obliko, zato je dandanes palmeto v uporabi za zdravljenje blage do zmerne benigne hiperplazije prostate (BHP) in za zaviranje razvoja plešavosti.

Olje iz konopljinih semen oziroma konopljino olje ima številne blagodejne učinke pri spodbujanju rasti, obnavljanju in zgostitvi las. Konopljino olje vsebuje popolno razmerje esencialnih omega maščobnih kislin (EFA) in omega 3,6 in 9, ter ceramidov, ki pomagajo zadrževati beljakovine in vlago v laseh, kar preprečuje lomljenje las. Prav te maščobne kisline botrujejo rasti novih las. V olju je veliko beljakovin (25 %, med njimi tudi keratin), vitaminov in mineralov, ki lase nahranijo in negujejo, vlažilne in protivnetne lastnosti olja pripomorejo k izboljšanju stanja kože in foliklov, lipidi v konopljinem olju pa povečajo elastičnost, volumen in sijaj las.

Procianidini so antioksidanti, ki jih najdemo v jabolkih, boru, cimetu, aroniji, kakavovih zrnih, grozdnih pečkah in kožici grozdnih jagod, v rdečih vinih vinske trte Vitis vinifera, evropskih borovnicah, brusnicah, robidnicah, zelenem in črnem čaju, mogoče pa jih je izolirati tudi iz hrastovega lesa vinskih sodov. Tudi olje iz Acai jagod je bogato s prociadinini. Antioksidanti nase vežejo proste radikale, preprečujejo oksidacijo in imajo veliko pozitivnih učinkov v človeškem telesu. Procianidini zaščitijo lasne folikle pred škodljivim učinkom prostih radikalov.

Matične celice grozdnih jagod odlično pripomorejo k  povrnitvi elastičnosti kože in preprečujejo staranje kože zaradi ultravijoličnega sevanja sončnih žarkov. Matične celice pridobimo s posebnimi tehnikami, poznamo pa dva tipa matičnih celic, ki jih lahko pridobimo tako iz rastlin kot pri človeku ali živali (embrionalne in odrasle). Embrionalne matične celice se lahko preoblikujejo v katerokoli celico gostitelja, odrasle matične celice pa so se sposobne deliti oziroma se lahko spremenijo le v takšne celice, kot jih obdajajo. Matične celice grozdja so po naravi vse embrionalne, zato so katalizator regeneracije.

TEHNOLOGIJA PF COMPLEX je specializirana nega za lase in lasišče, ki združuje značilnosti številnih aktivnih principov naravnega izvora. Izdelki so prilagojeni glede na spol (specifična nega proti izpadanju las pri ženskah vsebuje tudi matične celice semen rdečega grozdja) ter tako dosegajo maksimalne učinke.

 

Varnost in učinkovitost sistema P factor potrjujejo raziskave, ki so jih opravili strokovnjaki na Oddelku za farmakološko znanost Pavijske univerze v Lombardiji v Italiji, ene najstarejših univerz na svetu.

Rezultati testov učinkovitosti* pri ženskah so pokazali:

-          gostejše lase v 63 % primerov,

-          osrednje povečanje kapilarne gostosti +20,6 %,

-          izboljšanje stanja alopecije v 52 % primerov,

-          prijeten tretma v 79 % primerov,

-          prve rezultate, vidne po 3 mesecih.

* Test je bil opravljen na vzorcu 20 žensk v starosti med 22 in 69 let, z androgeno alopecijo (plešavostjo) od blage do hude stopnje. Prostovoljke so izdelek uporabljale 6 mesecev vsak dan. (vir: Kemon Slovenija).

Rezultati učinkovitosti* pri moških pa so:

-          gostejši lasje v 80 % primerov,

-          osrednje povečanje kapilarne gostosti +12,1 %,

-          izboljšanje stanja alopecije v 10 % primerov,

-          prijeten tretma v 95% primerov.

* Test je bil opravljen na vzorcu 20 moških v starosti od 22 do 60 let, z androgeno alopecijo (plešavostjo) od blage do hude stopnje, proti placebu. Prostovoljci so izdelek uporabljali 6 mesecev vsak dan.

 

Potek neoperativnega zdravljenja plešavosti in razredčenih las

Postopek zdravljenja se začne s pregledom lasišča s trikološko kamero. S pregledom posameznih predelov ocenimo stanje lasišča in možnost obuditve lasnih mešičkov.

  1. 1.       teden (Medicinski center Kalliste)

Po prvem pregledu lasišča sledi obisk v medicinskem centru Kalliste in pregled pri Kseniji Šelih Martinec, dr. med., ki nato izvede terapijo. PRP terapija poteka v treh korakih. Prvi korak je odvzem manjše količine krvi, drugi korak zajema centrifugiranje krvi in postopek priprave PRP plazme, v tretjem koraku pa plazmo, bogato s trombociti, zdravnica injicira na področja lasišča, kjer želimo spodbuditi regeneracijo lasnih mešičkov. Praviloma je treba opraviti 3 terapije v razmaku 4 tednov, vzdrževalne terapije pa nato sledijo na 6 do 12 mesecev.

  1. 2.       – 4. teden (frizerski salon P. K. Hair, nežnovanje las in telesa)

Po opravljeni terapiji s PRP plazmo sledijo 3 tedni obiskov v frizerskem salonu.

Pri negi se frizer osredotoča na tiste predele lasišča, kjer se lasje redčijo ali tanjšajo ob korenini, kjer je opaziti intenzivno ali podaljšano izpadanje las. Temu lahko botrujejo metabolne disfunkcije in/ali psihofizični stres. Pri progresivni izgubi las na zgornjem delu glave pa gre lahko tudi za genetsko predispozicijo.

Stranki frizer umije lasišče s sistemom P factor, ob tem opravi posebno regenerativno masažo in lasišče pripravi na uporabo aktivnega kisika v kombinaciji s specifično nego (P factor) proti izpadanju las.

Če je lasišče izjemno napeto, trdo, suho in boleče, je priporočljivo (a je treba doplačati) opraviti tudi O ialu serum terapijo, bogato z mandljevim oljem in vitaminom E ter hialuronsko kislino z veliko in majhno molekulsko maso. Hialuronska kislina z veliko molekulsko maso površino lasišča in las zaščiti s hidroelastičnim slojem, ki ohranja vlažnost in daje gladek učinek. Hialuronska kisluna z majhno molekulsko maso pa uravnoteži vlažnost kože in izboljša učinek zaščite. Sinergija obeh vrst hialuronske kisline ustvari idealno fiziološko okolje za obnovitev mladostne kože ter naravno navlaženih las. Mandljevo olje lase in kožo še dodatno nahrani ter dopolni lipidni del, vitamin E pako zelo močan antioksidant pomirja in ščiti kožo pred UV žarki.

Po končanem prvem tretmaju sledita še dve ponovitvi v enakem zaporedju in z enakim sistemom zdravljenja in obnove lasnih, še živih korenin. Skupaj torej vsi tretmaji potekajo 12 tednov, ob vsakem obisku v frizerskem salonu pa frizer opravi tudi pregled lasišča s trikološko kamero.


Nega doma

Pri skrbi za čimbolj uspešno terapijo in kar najbolje rezultate pa mora sodelovati tudi stranka. Na domu mora uporabljati šampon P Factor, v kombinaciji z izdelkoma P factor scalp in P factor roll on serum. Pri prvem obisku frizer poda vsa navodila o uporabi produktov, sama uporaba pa je popolnoma preprosta, vsakdanja in neopazna za okolico.

 

Rezultati

PRP terapija proti plešavosti v kombinaciji s transdermalnim kisikom in sistemom P factor je relativno nova kombinirana terapijo, a so rezultati na testiranih osebah že zdaj izjemno spodbudni, čeprav je na resnične rezultate treba počakati približno 4 do 6 mesecev.

Celoten paket tretmajev s PRP plazmo,
transdermalnim kisikom in sistemom P factor
vsebuje:

-          3x PRP terapija v medicinskem centru Kalliste (Domžale),

-          9x nanos specifične nege lasišča s sistemom P factor v kombinaciji z aktivnim kisikom v frizerskem salonu P. K. Hair, nežnovanje las in telesa (Ljubljana),

-          P factor šampon 250ml,

-          P factor scalp 150 ml,

-          P factor Lotion Intensive Roll-On 50 ml.

CENA PAKETA JE 1200€ (v ceni je vštet DDV)

Prvi posvet in pregled lasišča stranke je v frizerskem salonu in je brezplačen.